Zoeken:

Ft en meters... Hoe zit dat nu?

Ben jij een zeiler in hart en nieren? Dan weet je vast het verschil tussen ft en meters. Maar wanneer je pas kennis maakt met deze schitterende tak van watersport, kun je vast wel wat uitleg gebruiken. Want hoe zit dat nu eigenlijk? Hoeveel ft is 1 meter? Op deze pagina leggen we het uit.  

Bavaria 32 huren

Voet, wat houdt het in?

De voet is een lengte-eenheid die nog veel in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt gebruikt. Voet wordt omschreven met het eenheidssymbool ft en komt ongeveer overeen met de Romeinse pes. Van vroeger uit verwees de lengtemaat ‘voet’ naar de (gemiddelde) lengte van een menselijke voet. De maat verschilde per streek en raakte in de loop van de 19e eeuw in onbruik door de invoering van het metrieke stelsel. In de Engelssprekende landen bleef dit maatsysteem echter veel langer bestaan. Wanneer men nu spreekt over ‘voet’, dan wordt de internationale voet bedoeld. Deze is gelijk aan de Engelse voet. 

De internationale voet

De voet is geen SI-eenheid, maar de lengte ervan is in 1958 internationaal vastgelegd via de inch. Een inch is precies gelijk aan 2,54 cm en er zitten 12 inches in één voet. Hiermee is een voet 304,8 mm – 0,3048 m. Een meter is dan dus 1/0,3048 ofwel 3,2808399 voet (3,28 ft). 

Waar wordt voet nog voor gebruikt?

De voet wordt veel in de scheepvaart gebruikt om de lengte van de schepen aan te geven. Maar ook in de luchtvaart spreekt men nog over het aantal voet. Hiermee wordt de vlieghoogte aangegeven. Ook de maten van containers worden in voet uitgedrukt. Dus er wordt nog wel degelijk gebruik gemaakt van deze lengte-eenheid. 

Zeiljacht huren in Lemmer

Het aantal voet van onze zeiljachten

De Bavaria's 33 en 34 hebben een lengte van 10.01 meter, omgerekend naar voet: 32.84 ft. Deze schepen zijn geschikt voor maximaal 6 personen. De Bavaria 34 "Jitty"hebben wij vorig jaar aan onze vloot mogen toevoegen. 

 

Bavaria 38 Lemmer

Wil jij binnenkort een zeiljacht huren? Of ga je voor de eerste keer zeilen? Neem dan gerust contact met ons op. De zeiljachten worden verhuurd per weekend, midweek of week. Voor afwijkende periodes kun je mailen naar: info@mayon.nl of even bellen naar 064088369. Tot ziens in Lemmer!