Zoeken:

Leuke plaatsen aan het IJsselmeer

Het IJsselmeer heeft een oppervlakte van maar liefst 1100 km² en is daarmee het grootste meer in Nederland. De beroepsvaart maakt regelmatig gebruik van het IJsselmeer, maar ook de watersportliefhebbers komen hier graag. Dat is ook niet zo vreemd, want varen op het IJsselmeer is een unieke ervaring. Daarnaast bevinden zich rondom het IJsselmeer typische Hollandse plaatsjes die zeker een bezoekje waard zijn. Op deze pagina vind je een overzicht met de leukste plaatsen aan het IJsselmeer. 

Lemmer aan het IJsselmeer

Lemmer

Lemmer is een pittoresk voormalig vissersdorp, maar vele vissers hebben plaats gemaakt voor de watersporters. Je komt hier werkelijk van alles tegen op het water. Sloepen met een picknickmand aan boord, grote motorboten, zeiljachten en traditionele platbodems. Lemmer vaar je binnen vanaf het IJsselmeer, maar je kunt dit mooie vissersdorp ook vanaf het Prinses Margrietkanaal bereiken. Het liggen in Lemmer is uitstekend, al kan het er soms wel erg druk zijn. Voornamelijk tijdens de “Lemster Week” en wanneer het Skûtsjesilen hier plaatsvindt. Niet voor niets keren ieder jaar ontzettend veel watersporters terug naar deze plek, want het is hier heerlijk vertoeven! Het dorp kent een gezellig centrum met mooie terrassen en leuke winkeltjes. Ook staat hier het grootste, nog in werking zijnde stoomgemaal van Europa. 

Enkhuizen

Enkhuizen heeft veel te bieden op het gebied van watersport. Hier draait alles om watersport, havens en zeilen. Enkhuizen heeft de grootste haven voor pleziervaart aan het IJsselmeer. Maar naast de watersport kun je ook heerlijk slenteren door de historische VOC-stad, shoppen, een bezoekje brengen aan Sprookjeswonderland of het Zuiderzeemuseum. Ook voor een origineel bedrijfsuitje kun je prima terecht in Enkhuizen! Hier vind je werkelijk alles voor een onvergetelijke dag. Natuurlijk valt er nog veel meer te beleven in Enkhuizen. Van actief zeilen op het IJsselmeer tot een stadwandeling in het historische centrum. En je kunt hier heerlijk genieten op één van de gezellige terrasjes aan het water of nabij de winkelstraten.

Zeilen naar Enkhuizen

Stavoren

Stavoren is een gezellig watersport stadje aan het IJsselmeer. Het is niet alleen de oudste stad van Friesland, maar ook een Hanzestad. Stavoren kent diverse routes aan vaarten en meren waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen. Vroeger was dit een drukke en actieve handelsstad. Er werd handelgedreven via de Oostzee en de Rijn. Stavoren (wat vroeger ‘Staveren’ heette) kreeg als allereerste Nederlandse gemeenschap de stadsrechten. Helaas heeft dit stadje ook veel tegenspoed gehad. De haringvangst verdween, verovering door de Vetkopers en grote branden. Tegenwoordig hebben de handelsschepen plaats gemaakt voor de pleziervaart. In het watersportseizoen passeren vele schepen de sluizen, om van de Friese meren naar het IJsselmeer te varen of andersom. Je kunt te voet of met de fiets ook de oversteek maken naar Enkhuizen. 

Urk

Urk was vroeger een eiland die omringd werd door het water van de Zuiderzee. Door de drooglegging, is het een dorp geworden in de ontstane provincie Flevoland. Nog steeds zegt men ‘op Urk’ in plaats van ‘in Urk’. Het schilderachtige vissersdorp kent een typisch karakter en een bijzondere cultuur. Het is een waterrijk dorp met een authentiek eilandgevoel. De havens liggen op loopafstand van het oude centrum en het strand. Omdat Urk dus altijd een eiland is geweest, is scheepvaart en de visserij een belangrijk onderdeel binnen Urk. Door de inpoldering is dat zeker niet verdwenen. Nog steeds ligt dit prachtige dorp aan het water en is de visserij nog altijd even belangrijk. Urk heeft dan ook de grootste vissersvloot van Nederland. Natuurlijk ligt dit dorp niet meer aan de Zuiderzee, maar aan het IJsselmeer

Makkum

Makkum is een schitterend dorp in de gemeente Súdwest-Fryslan en lag vroeger, net als de bovenstaande plaatsen, aan de Zuiderzee. Vroeger was de visserij erg belangrijk en was dat hun grote inkomstenbron, tegenwoordig moet Makkum het hebben van de toerisme en het Makkumer aardewerk. Het pittoreske Makkum heeft een boulevard aan het strand met winkels, terrasjes en horecavoorzieningen, maar ook in het centrum is het heerlijk vertoeven. 

Zeilen naar Makkum

Hindeloopen

Hindeloopen is een pittoresk elf steden stadje aan het IJsselmeer. Deze plek staat bekend om haar stijlvolle klederdracht, typisch schilderwerk, karakteristieke geveltjes, likhúsjes, vele houten bruggetjes en natuurlijk de Elfstedentocht. Al heel wat jaren geleden groeide Hindeloopen uit tot een belangrijke handelsstad. Vroeger had de stad een vloot met maar liefst 100 schepen. Breng een bezoekje aan Hindeloopen en kom meer te weten over de geschiedenis, bezienswaardigheden en ontdek de prachtige cultuur van dit knusse stadje. Het pronkstuk van Hindeloopen is de afgevroren teen van een van de deelnemers op sterk water. Ook is in dit stadje een populaire surf- en kitespot te vinden.  

Medemblik

Medemblik is de oudste stad van West-Friesland en heeft met het Regatta Center een watersportcentrum met internationale allure waar nationale en internationale zeilwedstrijden worden georganiseerd. Medemblik is rijk aan water en wind en kent fijne stranden langs het IJsselmeer. In het centrum vind je modern en historisch gebroederlijk naast elkaar. Prachtige jachten en traditionele zeilschepen van de bruine vloot leggen aan in de moderne havens van de historische binnenstad. Pak een terrasje en je kunt al deze drukte op het water van achter een lekker drankje bekijken. Ook kent deze plek vele musea en een kasteel. Ook staat nog een oude meelmolen die sinds 1990 door Prins Claus in gebruik is genomen door de vang te lichten. 

Boot huren IJsselmeer

Boot huren voor op het IJsselmeer

Ga jij binnenkort een boot huren en willen jullie daarmee het IJsselmeer op? Bezoek dan zeker één van de bovenstaande historische steden. Steden aan het IJsselmeer hebben je veel te bieden op het gebied van watersport, maar zijn daarnaast gericht op toerisme, dus terrassen en winkeltjes in overvloed! Mayon Zeiljacht Verhuur is gevestigd in Lemmer, dus je kan vanuit onze haven direct het IJsselmeer op. Wij verhuren zes goed onderhouden zeiljachten die allemaal het IJsselmeer op mogen. Ook zijn deze zeilboten zeer geschikt voor de Waddenzee en de Friese meren. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact op via 06 40 888 369.