Zoeken:

Voor de eerste keer zeilen

Je bent vast op deze pagina terecht gekomen omdat je binnenkort voor de eerste keer een zeiljacht wilt huren. Waarschijnlijk heb je al eerder meegevaren op een zeiljacht en vind je het nu tijd worden om zelfstandig het water op te gaan. We snappen dat je nog een aantal vragen hebt of misschien zijn er verschillende rampscenario’s door je hoofd gegaan. Maar maak je geen zorgen, want in dit artikel zullen wij je op weg helpen. 
 
Gib Sea 28
Foto: GIB SEA 28
 

Heb je geen zeilervaring? Dit zijn de opties!

 
Wanneer je helemaal geen ervaring hebt met zeilen, dan mag je bij Mayon Zeiljacht Verhuur geen zeiljacht huren. Schiet nu niet meteen in de stress, want voor ieder probleem is er een oplossing, nietwaar? Je mag immers zonder rijervaring ook niet de weg op met een auto. En datzelfde geldt eigenlijk ook voor als je een zeiljacht wilt huren. Er zijn te veel risico’s en gevaren op het water en zeker op het IJsselmeer kan het flink tekeer gaan. Wanneer je een zeiljacht wilt huren bij Mayon Zeiljacht Verhuur, moet je redelijke ervaring hebben in open zeilboten. 
 

Zeilervaring opdoen: deel 1

 
Voordat je het water op kunt gaan met één van onze zeiljachten, moet je eerst wat zeilervaring opdoen. Je zou een zeilcursus kunnen volgen waarbij je in een dag of en aantal dagen leert zeilen. Maar als je vrienden en/of familie een open zeilboot of zeiljacht hebben, dan zou je hun ook kunnen vragen om eens met jou te gaan zeilen zodat je de fijne kneepjes van deze prachtige tak van watersport kunt leren. Neem hierbij ook één van de mensen mee die straks met jou mee vaart tijdens je zeilvakantie. Dan kan hij of zij ook alvast de nodige ervaring opdoen. 
 

Zeilervaring opdoen: deel 2

 
Probeer bovenstaande nog wel meerdere keren te herhalen. Want na één keer zeilen, mag je nog niet het water op met één van onze zeiljachten. Wanneer je voldoende ervaring hebt opgedaan, mag je een zeiljacht huren. Voor vertrek krijg je een uitgebreide instructie over de boot en kan er eventueel een proefvaart gemaakt worden. Op al onze zeiljachten zijn waterkaarten van het IJsselmeer, Markermeer en de Friese meren aanwezig. Kaart voor de Waddenzee is op verzoek.  
 
Zeilvakantie Friesland
 

 

Hieronder volgen nog een aantal tips voor de beginnende zeiler

 
Vermijdt grote kanalen en drukke recreatieve wateren.
Ga niet met slechte weersomstandigheden zeilen. Blijf lekker aan wal in een veilige jachthaven.
Laat de mensen die met je mee varen helpen, zo kunnen zij ook het zeilen onder de knie krijgen.
Bouw je zeilervaring langzaam en veilig op. Eventueel door middel van een zeilcursus.
Leer vooraf de belangrijkste verkeersregels, borden en signalen uit je hoofd. Een kaart of app met de betekenis van alle verkeersregels op het water en de betekenis van de verkeersborden is hierbij onmisbaar.
 
Wij wensen je een hele fijne, maar vooral een veilige zeilvakantie toe!