Zoeken:

Informatie over het IJsselmeer

De geschiedenis van het IJsselmeer gaat nog niet zo heel ver terug. Wel in de hoedanigheid als deel van de vroegere Zuiderzee, maar het werd pas een zoetwatermeer toen in 1932 de Afsluitdijk werd gebouwd. Hierdoor werd de Zuiderzee opgesplitst. Het binnenmeer wat toen ontstond werd dus het IJsselmeer en het deel buiten de Afsluitdijk ging verder als de "Waddenzee".

Zeilen op het IJsselmeer

Het Markermeer

Zo'n 30 jaar later ontstond het idee om het zuidelijke deel van het IJsselmeer in te polderen en te gaan bebouwen. Hiervoor werd de Houtribdijk aangelegd, ook wel bekend als de Dijk Lelystad-Enkhuizen. 13 jaar na de start van de bouw was deze imposante dijk gereed en zo was tevens het Markermeer ontstaan. Het was de bedoeling dat het Markermeer na de inpoldering Markerwaard zou gaan heten. Maar deze inpoldering heeft nooit plaats gevonden en de Markerwaard is er dan ook niet gekomen. Wel hebben we er een handige verbinding tussen Lelystad aan Flevoland-zijde en Enkuizen in Noord-Holland aan over gehouden. Tevens heeft het IJsselmeer hiermee in omvang flink moeten inboeten en is het zuidelijke deel nu dus het Markermeer. Het IJsselmeer telt sinds die tijd een oppervlakte van zo'n 1500 km2.

Lemmer aan het het IJsselmeer

Kijkend naar de grenzen van het IJsselmeer vauit Friesland, dan beginnen deze bij de Afsluitdijk bij Makkum, en loopt zo rechtstreek door naar ons eigen Lemmer. Vanuit Lemmer gaat het langs de Friese kust naar Flevoland en via de Houtribdijk / dijk Enkhuizen-Lelystad naar Noord-Holland en zo verder naar de Afsluitdijk bij Den Oever.

Lemmer, de thuisbasis van Mayon Zeiljachtverhuur, ligt dus direct aan het IJsselmeer. Voor de watersport biedt Lemmer enkele belangrijke jachthavens direct aan of dicht bij het IJsselmeer. Aan de buitenzijde vind je de de zgn. buitenhavens, en vaar je vanaf het IJsselmeer door de historische Lemstersluizen, dan kom je bij de binnenhavens. In de grote en goed verzorgde Jachthaven "Lemmer Binnen" is Mayon Zeiljachtverhuur gevestigd.

Zeilen vanuit Lemmer

Zeilen op het IJsselmeer

Als u een van onze zeiljachten gaat huren om te zeilen op het IJsselmeer, dan ga je uiteraard voor de ultieme zeilbeleving. Deze unieke ervaring zult u daar ook zeker beleven. En bij de unieke zeilbeleving hoort natuurlijk ook de gezelligheid van de watersportplaatsen rond het IJsselmeer; bijv Workum, Hindeloopen, Stavoren,  Urk of Lelystad zijn de moeite waard. Maar ook de oversteek naar Noord-Holland is de moeite waard; daar liggen Enkhuizen, Medemblik, Andijk en Hoorn. Ook Volendam, Monnickendam en Amsterdam zijn aanraders; hiervoor moet u een extra dagje zeilen uittrekken.