Zoeken:

Zeilen op de Waddenzee

Zeilen op de Waddenzee is een bijzondere beleving. Je kunt genieten van de rust en de natuur, maar ook voor de avontuurlijke mensen is dit een fantastisch vaargebied. De Waddenzee bevindt zich tussen de Noordzee en het vasteland van Nederland, Denemarken en Duitsland. De Waddenzee staat vooral bekend om haar droogvallende zandplaten bij eb en vloed en de vele mooie natuurgebieden. Je kunt ook een oversteek maken een bezoek brengen aan één van de Waddeneilanden. In dit artikel lees je waarom zeilen op de Waddenzee zo bijzonder is. 
 
Waddenzee
 

Getij in de Waddenzee


De dynamiek van de zeestromingen in de Waddenzee worden grotendeels bepaalt door het getij. Er vinden twee keer per dag ebstromen en twee keer per dag vloedstromen plaats. Bij eb zakt het water en bij vloed stijgt het water. De aantrekkingskracht van de maan heeft een sterke invloed op het getij. De zon heeft een kleinere invloed op de bewegingen in het water. De waterstand wordt dus bepaald door het getij, maar ook door de wind. Zo is de waterstand in de Waddenzee bij harde oostenwind lager dan normaal. Bij noordweststorm gaat het water veel hoger. Wanneer het hoog- en laagwater is, verschilt per plaats. Daarom biedt Rijkswaterstaat getijvoorspellingen voor diverse locaties in Nederland. 

Zeilen naar de Waddeneilanden

 
Terschelling: 
Wanneer je met één van onze Bavaria’s naar Terschelling zeilt, zal met mooi weer de Brandaris-vuurtoren al snel te zien zijn. Ook kun je onderweg zeehonden spotten. De prachtige natuur, het schone water, de ruimte en de rust hebben een positieve invloed op deze leuke dieren. Op het eiland zijn er diverse fiets- en wandelpaden aangelegd. Maar hoe leuk is het om tijdens je vakantie, lekker rustig en ontspannen rond te kijken in Midsland. Midsland kent een diversiteit aan winkels, maar er zijn ook genoeg terrassen waar je kunt genieten van jouw favoriete drankje. Kortom… een eiland waar genoeg te beleven valt. 
 
Vlieland:
Vlieland is een rustig eiland met slechts één dorp. Alleen bewoners van dit eiland mogen hun auto meenemen, dus genieten van de rust kan hier zeker. Vlieland kent vele fiets- en wandelroutes die langs de uitgestrekte natuurgebieden van bossen kwelders en duingebieden gaan. Vlieland biedt naast rust en ruimte ook veel gezelligheid en sfeer aan. Ondervindt het zelf maar…
 
Zeilen Waddenzee
 
Texel:
Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland. Het eiland telt zeven dorpjes en ook hier kun je heerlijk fietsen. Of je nu naar het zeehondencentrum of door de uitgebreide bossen wilt fietsen, er is van alles mogelijk! Een bezoek aan het Juttersmuseum is ook zeker de moeite waard. Maar je kunt ook naar de Slufter gaan, een duindoorbraak waar dagelijks de zee door eb en vloed het natuurgebied binnenstroomt. Ook de haven van Texel in Oudeschild aan de Waddenzee is met zijn mooie vissersschepen en plezierjachten prachtig om te zien. 
 
Ameland:
Ameland kent een prachtig natuurgebied, genaamd ‘Het Oerd’. Hier kun je vele bijzondere bloemen bekijken. Het westelijke deel bestaat uit hoge duinen en duinmeertjes, het oostelijke deel uit kwelders en zandvlakten. Willen jullie het natuurreservaat bezoeken? Dit is mogelijk onder leiding van een reisgids. Ook kun je hier een verscheidenheid aan vogels en wild spotten. 
 
Schiermonnikoog:
Picknicken in de brede duinen, wandelen in de bossen of het wad ontdekken. Schiermonnikoog heeft het breedste strand van Europa! Bizar hè? Breng ook een bezoekje aan het Schelpenmuseum of ga naar het pittoreske dorp. Op Schiermonnikoog kun je fietsen huren om de prachtige kilometerslange fietspaden te verkennen. 
 
Bavaria huren
 

Breng een bezoek aan Harlingen

Naast Texel, Vlieland en Terschelling bevindt zich nog een prachtige plaats op het Wad: Harlingen. Wanneer je naar Harlingen zeilt met één van onze zeiljachten, kun je door de bruggen in de oude stadhaven overnachten. Mocht je aan de kade liggen, gebruik dan de lange lijnen in verband met verval in de haven. 

 

Tips voor zeilen op het wad

De Waddenzee staat bekend om haar droogvallende zandplaten bij eb en vloed en de vele mooie natuurgebieden, maar er zijn ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat zeilen op het Wad. 

 
Wees goed voorbereid op vervelende golfslag op de Vliestroom, Westmeep en Stortemelk.
Je krijgt te maken met beroepsvaart (vissers, veerboten e.d.) Houd hier rekening mee.
De dieptecijfers op de waterkaart zijn niet altijd actueel en afhankelijk van wind en stroom. Voor actuele informatie kun je de Brandaris via marifoonkanaal 2 oproepen.
 
Aanleggen zeiljacht
 

Zeilen op de Waddenzee met een jacht van Mayon Zeiljacht Verhuur

Wij hebben verschillende zeiljachten in de verhuur. Met onze Bavaria’s heb je de mogelijkheid om te varen op de Waddenzee en het IJsselmeer.  Alle zeiljachten zijn voorzien van waterkaarten van het IJsselmeer, Markermeer en de Friese meren. Kaart voor de Waddenzee is op verzoek.

 
Tot ziens in Lemmer!